Σε πλήρη απαξίωση του συστήματος επιτήρησης με τις κάμερες στη Βρετανία – το οποίο χρησιμοποιείται σε μεγάλη κλίμακα στη χώρα – προχώρησε η βρετανική αστυνομία, κάνοντας λόγο για «πραγματικό φιάσκο».
«Δισεκατομμύρια στερλίνες δαπανήθηκαν για το υλικό, αλλά δεν σκεφτήκαμε τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία θα χρησιμοποιεί τις εικόνες και πώς θα παρουσιάζονται ενώπιον ενός δικαστηρίου. Είναι ένα πραγματικό φιάσκο» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ο Μάικ Νέβιλ, υπεύθυνος του Γραφείου οπτικών εικόνων, ταυτοποιήσεων και εντοπίσεων (VIIDO) της Σκότλαντ Γιάρντ.
Οι κάμερες δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν την εγκληματικότητα, πρόσθεσε ο Νέβιλ: μόνο 3% των κλοπών που έγιναν στο Λονδίνο εξιχνιάσθηκαν χάρη σε εικόνες που προέρχονταν από τις κάμερες επιτήρησης που έχουν εγκατασταθεί στη βρετανική πρωτεύουσα.
Όπως δήλωσε, οι αστυνομικοί δεν θέλουν να χρησιμοποιούν αυτές τις εικόνες «επειδή απαιτούν πολλή δουλειά», ενώ οι κάμερες δεν έχουν ούτε καν προληπτικό ρόλο, καθώς πολλοί κακοποιοί υποθέτουν ότι δεν λειτουργούν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που χρονολογούνται από το 2003, περίπου 4,2 εκατομμύρια κάμερες καλύπτουν τη χώρα, δηλαδή περίπου μία για κάθε 14 Βρετανούς. Ένα άτομο, λοιπόν, μπορεί να φωτογραφίζεται εν αγνοία του από κάμερες ως και 300 φορές την ημέρα.
Η τηλεόραση κλειστού κυκλώματος (CCTV) γνώρισε πραγματική άνθηση στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με στόχο να προληφθεί η εγκληματικότητα στα εμπορικά κέντρα.
Στη δεκαετία του 1990, το υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε το 78% του προϋπολογισμού για τον αγώνα κατά της εγκληματικότητας στην εγκατάσταση καμερών. Υπολογίζεται πως από το 1994 ως το 2004, δημόσια κεφάλαια ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων στερλινών (630 εκατομμύρια ευρώ) δαπανήθηκαν για το σκοπό αυτό.
Η ανάρτηση κειμένων γίνεται κατ' επιλογή από τη συλλογικότητα "Νέοι Εργαζόμενοι στη Βιομηχανία των ΜΜΕ" χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε απόλυτα με αυτά, αλλά θεωρούμε ότι αφορούν τους κοινωνικούς - ταξικούς αγώνες στο χώρο των ΜΜΕ ή και γενικότερα. Εάν οι φορείς των κειμένων δεν επιθυμούν τη δημοσίευση τους στο συγκεκριμένο ιστοχώρο, μπορούν να απευθυνθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: nergmme@gmail.com γράφοντας τη λέξη διαγραφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου