28/7/08

ΠΡΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟ / ΜΠΕΤΙΝΑΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…


Στην ανοιχτή επιστολή μου της προηγούμενης εβδομάδας απάντησε ο γ.γ. της ΕΣΗΕΑ Κ. Μπετινάκης (www.mediablog.gr). Ψεύδη, ανακρίβειες και σκόπιμες παραλείψεις χαρακτηρίζουν την επιστολή του γ.γ. ο οποίος φαίνεται να είναι σε σύγχιση. Επανέρχομαι λοιπόν, ανταπαντώ παράγραφο – παράγραφο κι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που συνδιαλέγομαι μαζί του (τους) με αυτό τον τρόπο.

Αρχικά να ξεκαθαρίσω πως δεν υπάρχει καμία κόντρα μεταξύ δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ. Υπάρχει “πόλεμος” μεταξύ τριών μελών της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και ορισμένων μισθωτών φωτορεπόρτερ – μελών της ΕΣΗΕΑ από 4/3/2008. Στην επιστολή του ο γ.γ. της ΕΣΗΕΑ δεν αναφέρεται καθόλου στην “εντολή τους” (των Σόμπολου – Μπετινάκη) προς το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, για να μην προχωρήσουν στην εγγραφή των φωτορεπόρτερ στον ιατροφαρμακευτικό τους φορέα (ΕΔΟΕΑΠ), να μπλοκάρουν δηλαδή ή να καθυστερήσουν το δικαίωμα που έχουν όλα τα μέλη της ΕΣΗΕΑ για περίθαλψη. Αιτιολογία ή δικαιολογία τους: ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. Και χωρίς καμία προηγούμενη, σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.

Αναφέρει ο κ. Μπετινάκης πως ύστερα από δική του πρόταση και του Α΄αντιπροέδρου Δ. Τσαλαπάτη έγιναν δεκτές οι αιτήσεις των 17 φωτοειδησεογράφων για ένταξη στην ΕΣΗΕΑ, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης. Έτσι για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι οι αιτήσεις φωτοειδησεογράφων είναι 15 κι όχι 17. Και για να γίνουν αυτοί μέλη χρειάστηκαν πολύχρονοι αγώνες με την υποστήριξη κάποιων μελών του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, αλλά πάντως όχι αυτών των τριών (Σόμπολος, Τσαλαπάτης, Μπετινάκης). Το ξέρουν κι αυτοί, κι εμείς.

Στις αιτήσεις εγγραφής μελών που καταθέσαμε στην ΕΣΗΕΑ, στην τελευταία σειρά υπάρχει ερώτηση αν είμαστε μέλη άλλης Ένωσης. Σε ότι με αφορά, θα έπρεπε να έχει δει, να ξέρει ότι έχω γράψει “ΕΦΕ”. Άλλωστε όλες οι συζητήσεις για τη λύση του θέματος εγγραφής φωτοειδησεογράφων στην ΕΣΗΕΑ, είχαν γίνει μεταξύ των Δ.Σ. των δύο ενώσεων (ΕΣΗΕΑ και ΕΦΕ). Είναι αστείο λοιπόν να λένε σήμερα πως δεν ήξεραν ότι είμαστε μέλη της ΕΦΕ.

Στην ΕΣΗΕΑ για μέλη υπέβαλαν αιτήσεις 15 μισθωτοί – εργαζόμενοι στις ημερήσιες εφημερίδες με πολύχρονες κρατήσεις στο ΤΣΠΕΑΘ, κι όχι τα υπόλοιπα 300 και πλέον μέλη της ΕΦΕ, όπως έντεχνα αφήνει να εννοηθεί στην επιστολή του περί ελεύθερων επαγγελματιών, εταιρειών κλπ, ο κ. Μπετινάκης.

Αλλά για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, πότε προέκυψε αλήθεια το πρόβλημα; Μήπως προέκυψε όταν έμαθαν ότι θα συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της συνδικαλιστικής παράταξης Συσπείρωση Δημοσιογράφων για τις εκλογές της ΠΟΕΣΥ;

Να σας θυμίσω πως έως τώρα όλοι οι φωτοειδησεογράφοι έχουμε συμμετάσχει στην Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κι έχουμε ψηφίσει τα θέματά της. Επίσης συμμετείχαμε με τη ψήφο μας στις εκλογές της ΠΟΕΣΥ. Είναι λοιπόν παράνομη ή άκυρη η Γ.Σ; Είναι παράνομες – άκυρες οι εκλογές της ΠΟΕΣΥ;

Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ (αρνούμενος να μας το κοινοποιήσει εγγράφως) απαίτησε τη βεβαίωση διαγραφής μας από την ΕΦΕ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία εγγραφής μας στον ΕΔΟΕΑΠ. Σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ παρουσία της πλειοψηφίας των θιγόμενων φωτορεπόρτερ, της δικηγόρου που μας εκπροσωπούσε κα. Στέφα και του νομικού συμβούλου της ΕΣΗΕΑ, μετά από αρκετή ώρα διαπραγματεύσεων, υπήρξε η διαβεβαίωση από πλευράς νομικού συμβούλου ΕΣΗΕΑ ότι “τελικά δεν υπάρχει νομικό κώλυμα” και πως η “εισήγησή του θα είναι θετική προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ”

Από τους 15 φωτοειδησεογράφους, μόνο ένας δεν είναι μέλος της ΕΦΕ, ο συνάδελφος Μ. Πάκιας του “Ριζοσπάστη”, ο οποίος έχει ολοκληρώσει την εγγραφή του και στην ΕΣΗΕΑ και στον ΕΔΟΕΑΠ.

Δεν καταλαβαίνω σε ποιους αναφέρεται ο κ. Μπετινάκης όταν μιλάει για “παράταξη διευθυντών”, ούτε αντιλαμβάνομαι τα περί ανωνυμίας μελών ή περί ιστοσελίδων. Φαντάζομαι ότι δεν εννοεί τους εκδότες και τους συγγενείς των εκδοτών που κατά καιρούς έχει εγγράψει στις τάξεις της η ΕΣΗΕΑ παρατύπως. Αν θέλει η ΕΣΗΕΑ να κάνει εκκαθάριση του μητρώου της ας ξεκινήσει από αυτούς. Κι αν εσείς, τα μέλη του Δ.Σ, δεν ξέρετε ποιοι είναι, πείτε μου να σας βοηθήσω. Κι όχι να εκβιάζετε 14 φωτορεπόρτερ ότι πριν προλάβουν καλά καλά να μπουν στο σωματείο τους, θα ξεκινήσει από αυτούς η εκκαθάριση του μητρώου.

Ο κ. Μπετινάκης με χαρακτηρίζει στην επιστολή του ως “πρωταγωνιστή του ύποπτου πολέμου ανακοινώσεων κι επιστολών σε προσωπικό επίπεδο με τα δύο μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ (Σόμπολου, Μπετινάκη)”, καθώς κι ότι αρνούμαι ως γραμματέας της ΕΦΕ να επιτρέψω σε όσους φωτορεπόρτερ το επιθυμούν να διαγραφούν από την ΕΦΕ για να μην έχουν πρόβλημα από την ΕΣΗΕΑ. Εγώ “αγαπητέ κύριε” δεν είμαι επαγγελματίας συνδικαλιστής, ούτε διαχωρίζω τους συναδέλφους σε καλούς ή κακούς ανάλογα με το τι ψηφίζουν. Τηρώ κατά γράμμα τις αποφάσεις του Δ.Σ. και το Καταστατικό της ΕΦΕ, το οποίο σαφέστατα ορίζει πως για να χορηγηθεί βεβαίωση διαγραφής που εσείς ζητάτε, πρέπει το μέλος μας να έχει τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες και υποχρεώσεις του. Στην περίπτωση Δε που κάποιος έχει τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, το Δ.Σ. της ΕΦΕ αποφάσισε πως μόλις κλείσει το θέμα της ΕΣΗΕΑ – ΕΔΟΕΑΠ, θα χορηγηθεί αυτή η βεβαίωση εφόσον ακόμη τη χρειάζεται το μέλος μας.

Σε ότι αφορά αυτό που λες, ότι “είμαι πολύ νέος”, το δέχομαι ως φιλοφρόνηση ή ως πιστοποίηση ότι δεν έχω αλτσχάιμερ, που πάει να πει ότι θυμάμαι πολύ καλά που ήμουν στις απεργίες που αναφέρεστε. Όπως και σε όλες τις άλλες κινητοποιήσεις του κλάδου. Κι ενώ δεν ήμουν μέλος της ΕΣΗΕΑ –γιατί αν περιμέναμε από τα μέλη, δεν θα ήταν ούτε εκατό άτομα στις πορείες και τα μαγαζιά θα δούλευαν όλα, ξέρεις εσύ- συμμετείχα ως εργαζόμενος στον τύπο σε όλες τις κινητοποιήσεις, κι εκεί που χρειάστηκε κι ως περιφρούρηση. Επίσης, για τη μεγάλη απεργία που αναφέρεσαι, αν και τότε έκανα τη στρατιωτική μου θητεία, συμμετείχα με τους συναδέλφους μου που απεργούσαν σε μαγαζί που ο εκδότης κυκλοφορούσε στα γραφεία με το πιστόλι ζωσμένο στο ζωνάρι απειλώντας με απολύσεις όσους συμμετείχαν στην απεργία. Κι αυτοί οι νέοι συνάδελφοι που δεν ήταν μέλη της ΕΣΗΕΑ, η Ένωση δεν τους αγκάλιασε αν κι απείργησαν, γιατί τους εργαζόμενους δημοσιογράφους σ’ αυτό το μαγαζί το τότε Δ.Σ. της Ένωσης τους θεωρούσε “μίασμα”.
Σε ότι αφορά την τελευταία παράγραφό σου, δεν σου απαντώ από σεβασμό στη μνήμη του.

Εν κατακλείδι, είναι η τελευταία φορά που συνδιαλέγομαι μαζί σου (σας) με αυτό τον τρόπο, κι είμαι σίγουρος πως θα βρεθούν άλλα όργανα κι άλλοι θεσμοί να δώσουν λύση στις διεκδικήσεις μου (μας) για ένα αληθινό σωματείο εργαζομένων στον τύπο. Έτσι κι αλλιώς αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο εμένα ή τους 14 φωτορεπόρτερ, αλλά εκατοντάδες συναδέλφους δημοσιογράφους που είναι εκτός ΕΣΗΕΑ, χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση.
* Στην περίπτωση που δεν το ξέρεις (λέμε τώρα) η επιστολή σου δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ 27/7/2008, σελ. 28, κάτω αριστερά. Όμως στο ξεκίνημά της έχει προστεθεί το ακόλουθο: “και ξαφνικά η εσωτερική τριβή στους κύκλους της ΕΦΕ (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας) για το ποιοι πήραν τη δουλειά του Κτηματολογίου (φωτογραφήσεις, αεροφωτογραφήσεις κλπ) επιχειρείται να διοχετευθεί στην ΕΣΗΕΑ μήπως και θολώσουν τα νερά”.
Επειδή εγώ βρώμικα παιχνίδια δεν ξέρω να παίζω, να πληροφορήσω όποιον σχεδίασε αυτό το δημοσίευμα πάνω στην επιστολή σου, ας ξέρει ότι ουδέποτε ούτε εγώ, ούτε κανένας από την ΕΦΕ δεν είχε και δεν έχει καμία ενημέρωση, εμπλοκή ή συναλλαγή με τα περί κτηματολογίου. Αυτή η λάσπη επιστρέφεται στον αποστέλλοντα.
Σπύρος Τσακίρης
Φωτορεπόρτερ
Γ.Γ. ΕΦΕ
Μέλος ΕΣΗΕΑ αρ. μητρώου 5517

Η ανάρτηση κειμένων γίνεται κατ' επιλογή από τη συλλογικότητα "Νέοι Εργαζόμενοι στη Βιομηχανία των ΜΜΕ" χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε απόλυτα με αυτά, αλλά θεωρούμε ότι αφορούν τους κοινωνικούς - ταξικούς αγώνες στο χώρο των ΜΜΕ ή και γενικότερα. Εάν οι φορείς των κειμένων δεν επιθυμούν τη δημοσίευση τους στο συγκεκριμένο ιστοχώρο, μπορούν να απευθυνθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: nergmme@gmail.com γράφοντας τη λέξη διαγραφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: