21/11/07

ΑΠΕΡΓΙΑ στα ΜΜΕ 27/11/2007












Στο πρώτο βήμα προχωράει η κυβέρνηση αναφορικά με την προαναγγελθείσα επίθεση της στους χιλιάδες ασφαλισμένους. Ο υπουργός ανάπτυξης Β. Μαγγίνας ανακοίνωσε την ενοποίηση τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων σε ένα ενιαίο. Συγκεκριμένα το Ταμείο των Νομικών, το ΤΣΑΥ (ιατρικά επαγγέλματα), το ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) και το ΤΣΠΕΑΘ (Μ.Μ.Ε) θα ενοποιηθούν σε ένα ταμείο.

Πέρα από τα στενά συντεχνιακά όρια, είναι σαφές ότι η επίθεση αυτή έρχεται να χτυπήσει όλους τους εργαζόμενους.
Αφορά, λοιπόν, όλους μας, η δυναμική αντίδραση στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η κατάργηση της 35ετίας, η καθιέρωση ορίου ηλικίας στα 60 χρόνια, η αύξηση της υποχρεωτικής εργασίας σε 40ετία, η απομύζηση των αποθεματικών των ταμείων, ο βέβαιος συμψηφισμός των συντάξεων προς τα κάτω, είναι μερικά μόνο από τα νέα μέτρα. Και όλα αυτά για να καλυφθεί η κρατική αδυναμία πληρωμής των χρεών προς τα ταμεία, αλλά και η κυνική άρνηση των εργοδοτών να πληρώσουν αυτά που οφείλουν να πληρώσουν. Ουσιαστικά οι μόνοι που είναι συνεπείς προς τα ταμεία είναι οι εργαζόμενοι, αυτοί δηλαδή που για τη συνταξιοδότησή τους και την ιατρική τους περίθαλψη δεν έπρεπε να πληρώνουν ούτε ευρώ.
Το ελληνικό κράτος και η εγχώρια εργοδοσία έρχονται λοιπόν να ληστέψουν από τους εργαζόμενους όχι μόνο τον κοινωνικό πλούτο που οι τελευταίοι παράγουν καθημερινά, αλλά ακόμα και αυτό το ξεροκόματο το οποίο έχουν "παραχωρήσει", φυσικά με αντάλλαγμα την κοινωνική ειρήνη.

Ε λοιπόν αυτή την κοινωνική ειρήνη δεν την επιθυμούσαμε ποτέ, πόσο μάλλον τώρα.
Όλοι λοιπόν στην απεργία στις 17/11/2007, έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ,
αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα με την πολιτική του κράτους και του κεφαλαίου, τους εργατοπατέρες και το συντεχνιακό τους συνδικάτο.
Πρόταγμά μας η αλληλεγγύη, η από τα κάτω οργάνωση των εργαζομένων και ο κοινός αγώνας για τη διεκδίκηση αυτών που έτσι κι' αλλιώς μας ανήκουν και ακόμα περισσότερων...
Καμιά συνδιαλλαγή με κράτος και κεφάλαιο

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

As katargisoune to aggeliosimo, kai as anoiksete olloi oi 'dimosiografoi' ossa tameia thelete.

To aggeliosimo einai mia klepsia tou Ellinikou laou

Νεοι Εργαζομενοι στη Βιομηχανια των MME είπε...

Το αγγελιόσημο ανώνυμε φίλε δεν είναι μια κλεψιά του Ελληνικού λαού. Είναι ένα ποσοστό από τα κέρδη των διαφημιστικών εταιρειών που κατατίθεται υπερ του ταμείου των δημοσιογράφων.

Οι διαφημίσεις ως γνωστόν κατά 99% στηρίζονται στα ΜΜΕ. Πέρα από τους εργαζόμενους στον τομέα της διαφήμισης (που δεν ξέρω τι παίζει όσον αφορά το αγγελιόσημο, ξέρω όμως ότι κι εκεί βασιλεύει η απλήρωτη/ανασφάλιστη εργασία κι οι υπερωρίες), στο υπόλοιπο μέρος του το προϊον διαφήμιση υπάρχει λόγω της δουλειάς των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Επειδή δουλεύουμε όλοι εμείς στον τύπο , στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και το ιντερνετ, μπορούν οι καπιταλιστές να προπαγανδίζουν στον ελληνικό λαό τα προϊόντα τους και να τσεπώνουν τα κέρδη, και το αγγελιόσημο σημαίνει ότι ένα ποσοστό αυτών των κερδών επιστρέφει στους εργαζόμενους.

Σε ποιούς εργαζόμενους όμως, εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα...Μέχρι στιγμής το αγγελιόσημο πάει μόνο στους εγγεγραμμένους στην ΕΣΗΕΑ σε μια μερίδα δηλαδή όχι μόνο των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, αλλά και των ίδιων των δημοσιογράφω, αφού πολλοί είναι αυτοί που δεν πληρούν τα κριτήρια για να μπουν στην συντεχνία της ΕΣΗΕΑ. Κι αυτό γίνεται γιατί έτσι είναι ικανοποιημένοι κι οι συνδικα-ληστές κι οι καπιτα-ληστές. Οι μεν πρώτοι γιατί τρώνε μόνοι τους τα λεφτά χωρίς να χρειάζεται ν' ανοιχτούν στην "πλέμπα" που εργάζεται στα ΜΜΕ (οπότε θα χάναν την εξουσία τους), οι μεν δεύτεροι γιατί έτσι δεν χρειάζεται να βάζουν λεφτά στα ταμεία, ενώ οι συνδικα-ληστές φροντίζουν να μην έχουν απέναντι τους ένα ενωμένο εργατικό σύνολο (οπότε θα χάναν τα κέρδη τους και δεν θα μπορούσαν να εξαπατούν τον ελληνικό λαό τόσο άνετα).

Οπότε απαιτώντας προς το παρόν τουλάχιστον το αγγελιόσημο να μοιράζεται στο σύνολο των εργαζομένων στα ΜΜΕ, κάτι που απαιτεί βέβαια ενιαία εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματατα (κι όχι 7 συντεχνίες και 8 ταμεία) καθώς και καταπολέμηση της άμισθης/ανασφάλιστης εργασίας, ίσως μπορέσουμε στο μέλλον να ζητήσουμε το αυτονόητο ότι ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΚΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ.

και τότε πίστεψε με κανείς δεν θα ασχολίοταν με το αγγελιόσημο, αφού οι εργαζόμενοι αντί να τρώγονται μεταξύ τους (όπως υποδηλώνει η ερώτηση σου) θα είχαν ανεβάσει αρκετά ψηλά τον πήχη του ταξικού πολέμου...