20/11/07

ENΩΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο. Με την επίθεση της κυβέρνησης στα εργασιακά δικαιώματα (και στα ΜΜΕ, αλλά και ευρύτερα) σε πλήρη εξέλιξη, προς όφελος των εργοδοτικών συμφερόντων, και με τον κλάδο μας να μετράει βαριές απώλειες σε θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα.
Ταυτόχρονα όμως έχουμε την αίσθηση οτι το κίνημα της Παιδείας, οι φοιτητικές καταλήψεις και η απεργία διαρκείας των πανεπιστημιακών, έδειξε σε όλους μας οτι οι αγώνες μπορούν να κερδίζουν στην σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό. Μπορούν να σταματάνε τις επιθέσεις των αφεντικών και της κυβέρνησης.
Γιʼ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας να μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά.
Γνωριστήκαμε στις γαλέρες που μέναμε απλήρωτοι και «ελαστικοποιημένοι», στα δημόσια ΜΜΕ που έκοβαν τους συμβασιούχους και έχουν χαμηλότερες ΣΣΕ από τον ιδιωτικό τομέα για τους εργαζόμενους, αλλά προκλητικά bonus για τους κάθε λογής παρατρεχάμενους και εργολάβους. Γνωριστήκαμε στα πάλαι ποτέ «καλά και ασφαλή ΜΜΕ», που σήμερα μπήκαν στην τρικυμιώδη θάλασσα της ανασφάλειας.
Όλοι εμείς οι δημοσιογράφοι οι παλαιοί και έμπειροι, οι νέοι με τις προσδοκίες για ασφαλισμένο και αξιοπρεπές επάγγελμα στο χώρο του Τύπου (έντυπου και ηλεκτρονικού), οι άνεργοι λόγω απολύσεων και οι «παγωμένοι» λόγω μετέωρων και αδιευκρίνιστων εργασιακών σχέσεων. Οι συνταξιούχοι των Μ. Μ. Ε, οι εργάτες της Δημοσιογραφίας από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο σε εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, τα περιοδικά, τις διαδικτυακές πύλες και τα γραφεία Τύπου. Οι εργαζόμενοι σε άθλιες συνθήκες απαξιωμένοι άδικα και προπηλακιζόμενοι αθλητικοί συντάκτες, από τους μπράβους των ιδιωτικών στρατών των νονών που επέκτειναν τις μπίζνες και στον αθλητικό χώρο.�
Όλοι εργαζόμαστε στον κλάδο, περιμένοντας και κυνηγώντας τις πληροφορίες, τις ειδήσεις, τα στοιχεία, ώστε ο κόσμος ολόκληρος να μάθει τώρα τι θα συμβεί αύριο, να καταλάβει σήμερα, τι του έκρυψαν χτες και για ποιους λόγους. Επειδή επιλέξαμε το δρόμο ενός κατ εξοχήν κοινωνικού επαγγέλματος, θέλοντας να είμαστε παρόντες σε μια διαρκή αναμέτρηση δυνάμεων με κάθε μορφή διαφθοράς και διεφθαρμένης εξουσίας απʼ όπου και αν προέρχεται με σκοπό να καταλύσει προς όφελός της τις δημοκρατικές ελευθερίες και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών, αλλά ιδιαιτέρως των αδύναμων και των μη προνομιούχων.
Προερχόμενοι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά από τον ίδιο χώρο ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι - μέλη (ή μελλοντικά μέλη) της ΕΣΗΕΑ
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗ ΜΑΧΗ
-Δεν »γλείφουν», σέβονται την προσωπική και επαγγελματική αξιοπρέπεια, αρνούνται να υποκύπτουν σε πάσης φύσεως απαιτήσεις για παραχωρήσεις για να πάνε μπροστά
-Παραμένουν δημοσιογράφοι κι όχι “επιχειρηματίες” ή τα τσιράκια τους, δεν λυγίζουν τη μέση μπροστά σε εστεμμένους V.I.P των MEDIA
-Σέβονται την προσπάθεια και την έντιμη δουλειά των συναδέλφων τους.
- Βαρέθηκαν τα μπερδεμένα λόγια και τα γενικόλογα συνθήματα, μπούχτισαν με τον συνδικαλισμό των αποτυχημένων διεκδικήσεων
-Έχουν αμυδρή αίσθηση ότι πολλές φορές σημαντικό μέρος των συνδικαλιστικών μας εκπροσώπων, επικοινωνούν συχνότερα και καλύτερα με κυβερνήσεις και εργοδότες, παρά με τους εργαζόμενους
-Νιώθουν το έλλειμμα ευκαιριών συνεχούς κατάρτισης και επιμόρφωσης
-Αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά κι ότι το επάγγελμα του Δημοσιογράφου τείνει να ταυτισθεί με ένα ιδιότυπο επάγγελμα δημοσιοσχεσίτη «αεριτζή».

ΧΡΕΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΕΥΘΥΝΗ
Στην κυβέρνηση που απροκάλυπτα κάνει πλάτες στους εργοδότες. Ληστεύοντας τα ασφαλιστικά ταμεία όλων των εργαζόμενων. Νομοθετώντας (πχ οι 96 δόσεις για τα χρέη των εργοδοτών στο ΤΣΠΕΑΘ, πριμοδότηση στην ουσία της εισφοροδιαφυγής). Καλύπτοντας την εργασιακή αθλιότητα της μαύρης δουλειάς, της καθυστέρησης πληρωμών και της μη τήρησης ωραρίων, στις γαλέρες με το να μην πραγματοποιεί ελέγχους, αλλά και να ανέχεται την μη εφαρμογή καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος των εργοδοτών (πχ Planet).
ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΜΕ
Με τις παλινωδίες της ΕΣΗΕΑ, που από τον οικουμενικό χυλό στην συγκρότηση προεδρείου, έως το «ο καθένας εναντίον όλων», έχασε ευκαιρίες, έμεινε πίσω από τις ανάγκες μας, διευκόλυνε την εργοδοτική επίθεση, ανίκανη να αντιδράσει. Απείχε συνειδητά από κάθε προσπάθεια ενωτικής απάντησης των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αλλά και ευρύτερα, στις αντεργατικές επιλογές κυβέρνησης και εργοδοτών. Από το Νοέμβρη του 2005, χρειάστηκε να έρθει ο Μάης του 2007 για να απεργήσει (κακοοργανωμένα και ασυντόνιστα)η ΕΣΗΕΑ κάτω από την πίεση του σκανδάλου των ομολόγων και των επερχόμενων εκλογών.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ
•Ισχυρό και ανεξάρτητο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ με όλους τους εργαζόμενους, όλων των ειδικοτήτων στα ΜΜΕ, να δίνει την μάχη ενωτικά και με σχεδιασμό, κομμάτι του εργατικού κινήματος.
•Ένα κλάδο όπου όλοι θα αμείβονται με ικανοποιητικές ΣΣΕ, με συμβάσεις εργασίας και όχι "μπλοκάκια", να μην χρειάζεται να γινόμαστε κομμάτια για δεύτερες δουλειές, αλλά να ζούμε με αξιοπρέπεια και εργασιακή ασφάλεια από μια δουλειά. Ωράρια που θα τηρούνται, με πληρωμές στην ώρα τους, κατοχύρωση θέσεων εργασίας.
•Nα μπει μαχαίρι στο μεγάλο φαγοπότι των πάσης φύσεως εργολάβων σε βάρος της Ε. Ρ. Τ, προστασία των εργασιακών συνθηκών, μισθών και επιδομάτων, είτε στη Δημόσια Τηλεόραση, είτε στα ιδιωτικά έντυπα και ηλεκτρονικά Μ. Μ. Ε, επιστροφή των κομμένων συμβασιούχων στην ΕΡΤ και κατάργηση παρόμοιων εργασιακών σχέσεων ομηρίας.
•Ποιότητα στην δημοσιογραφική ενημέρωση, βελτίωση του επιπέδου επιμόρφωσης των συναδέλφων, κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, διασφάλιση κανόνων άσκησης του επαγγέλματος ή διαγραφής από τα μητρώα με σαφείς και ουσιαστικές κυρώσεις.
•Για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων απέναντι στις επιταγές της αγοράς. Επιστροφή όλων των κλεμμένων από τα ταμεία μας. Διαφάνεια και εργατικός έλεγχος στη διαχείριση των Ταμείων μας, βαριές κυρώσεις σε όσους παίζουν με τα χρήματά μας.
•Την αλλαγή του απαρχαιωμένου καταστατικού που θα ανοίγει τις πόρτες του σωματείου στους συναδέλφους που είναι τώρα έξω απο αυτό.
•Ποιότητα εργασίας που θα αναδεικνύει τον κοινωνικό ρόλο της δημοσιογραφίας, αντί για την "δημοσιογραφία"- κλειδαρότρυπας και των ριάλιτι, που δυστυχώς κυριαρχεί στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.
•Να είναι ο κλάδος και το σωματείο μας αναπόσπαστο τμήμα του κινήματος ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στον ρατσισμό, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων.
•Μια ΕΣΗΕΑ που θα επιδιώκει σύνθεση απόψεων στην μάχη και όχι στην αδράνεια και τον συμβιβασμό.
Ελάτε να δράσουμε μαζί στην κατεύθυνση αυτή
ΕΝΩΤΙΚOΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ – FINANCIAL CRIMES

Η ανάρτηση κειμένων γίνεται κτ' επιλογή από τη συλλογικότητα "Νέοι Εραζόμενοι στη Βιομηχανία των ΜΜΕ" χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε απόλυτα με αυτά, αλλά θεωρούμε ότι αφορούν τους κοινωνικούς - ταξικούς αγώνες στο χώρο των ΜΜΕ. Οποιαδήποτε συλλογικότητα δεν επιθυμεί τη δημοσίευση των κειμένων στο συγκεκριμένο ιστοχώρο, μπορεί να απευθυνθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση: nergmme@gmail.com γράφοντας τη λέξη διαγραφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: