6/12/07

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3

Από τη ζαρντινιέρα στα «ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ».

Εμείς, οι συντάκτες του παρακάτω κειμένου, δημοσιογράφοι της ΕΡΤ-3, καταγγέλουμε τη βάναυση προσβολή της δημοσιογραφικής δεοντολογίας που προκλήθηκε από τη δημοσίευση φωτογραφιών στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στις 30/11/2007 (που διοχέτευσε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης στα ΜΜΕ) τριών νεαρών παιδιών που αναζητούνται από τις διωκτικές αρχές για τη φερόμενη συμμετοχή τους σε «δυναμικές ενέργειες» πολιτικής φύσης. Το τεκμήριο της αθωότητας των πολιτών θεωρούμε πως πρέπει να είναι απαραβίαστο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαπομπεύονται πρόσωπα που κατηγορούνται από τις αρχές με τη δημοσίευση των φωτογραφιών τους, μία πρακτική που παραπέμπει στα «ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ» της Άγριας Δύσης και σε λογικές «ζαρντινιέρας».
Συμπαραστεκόμαστε στον συνάδελφο συντάκτη της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Κώστα Κουκουμάκα, τιμούμε τη στάση του να παραιτηθεί για λόγους αξιοπρέπειας, παρότι δεν είχε καμία ευθύνη για τη δημοσίευση των φωτογραφιών. Συντασσόμαστε με το αίτημα των συναδέλφων δημοσιογράφων της «Μ» που ΖΗΤΟΥΝ «από τον διευθυντή και τα διευθυντικά στελέχη της εφημερίδας «Μακεδονία» να αποκαταστήσουν την αξιοπρέπεια του συναδέλφου Κ. Κουκουμάκα, να εντοπίσουν τις αιτίες και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αντιδεοντολογική συμπεριφορά που υπέστη, αλλά και να σταθούν με αυτοκριτική απέναντι σε γεγονότα που πλήττουν την αντικειμενική - σφαιρική πληροφόρηση και το κύρος της εφημερίδας».
Υιοθετούμε την έκκληση προς τον δημοσιογραφικό κόσμο να καταδικάσει «ανάλογα φαινόμενα αυθαιρεσίας, από όπου και αν προέρχονται, γιατί εκθέτουν το ρόλο των δημοσιογράφων και παραβιάζουν το δικαίωμα του κάθε πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα».

Από την πλευρά μας καλούμε τους/τις συναδέλφους/συναδέλφισσες να καταγγέλλουν άμεσα την όποια παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ανεξαρτησίας από τους προϊσταμένους και τα αφεντικά, στο συνδικαλιστικό μας όργανο, την ΕΣΗΕΜ-Θ, χωρίς χρονοτριβή και φόβο, προκειμένου να βάλουμε τέλος στη συνέχιση των αυθαιρεσιών, των απειλών (άμεσων ή έμμεσων), των εργασιακών εκβιασμών, του περιορισμού της ελεύθερης εκφοράς του λόγου και της καταστολής της ελευθεροτυπίας. Η αυθαίρετη –δια των ορατών και… «αόρατων» χεριών της Εξουσίας-, παρέμβαση στο τελικό προϊόν της δημοσιογραφικής δουλειάς των συντακτών και των ρεπόρτερς, πρέπει να καταγγέλλεται άμεσα ως απόπειρα φίμωσης, αλλοίωσης και χειραγώγησης της ενημέρωσης των πολιτών.

«Όποιος σήμερα θέλει να πολεμήσει την ψευτιά και την αμάθεια και να γράψει την αλήθεια, έχει ξεπεράσει το λιγότερο πέντε δυσκολίες. Πρέπει να έχει το θάρρος να γράψει την αλήθεια παρόλο που παντού την καταπνίγουν, την εξυπνάδα να την αναγνωρίσει παρόλο που τη σκεπάζουν παντού, την τέχνη να την κάνει ευκολομεταχείριστη σαν όπλο, την κρίση να διαλέξει εκείνους που στα χέρια τους η αλήθεια θ’ αποχτήσει δύναμη, την πονηριά να τη διαδώσει ανάμεσά τους. Αυτές οι δυσκολίες είναι μεγάλες για κείνους που γράφουν κάτω απ’ το φασισμό, υπάρχουν όμως και γι’ αυτούς που τους κυνήγησαν ή που έφυγαν ακόμα και για όσους γράφουν στις χώρες της αστικής ελευθερίας». ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ, «Πέντε δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια» (απόσπασμα εισήγησης στο «Συνέδριο για την υπεράσπιση της Κουλτούρας», Παρίσι 1935).

Η απεργιακή συγκέντρωση της 12ης Δεκεμβρίου στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι συνάδελφοι/συναδέλφισες δημοσιογράφοι, θα πρέπει να έχει –πέραν του ασφαλιστικού- και χαρακτήρα υπεράσπισης της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας. Η φωνή μας να ακουστεί προς πάσα κατεύθυνση.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3
«ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ»

Η ανάρτηση κειμένων γίνεται κατ' επιλογή από τη συλλογικότητα "Νέοι Εργαζόμενοι στη Βιομηχανία των ΜΜΕ" χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε απόλυτα με αυτά, αλλά θεωρούμε ότι αφορούν τους κοινωνικούς - ταξικούς αγώνες στο χώρο των ΜΜΕ. Εάν οι φορείς των κειμένων δεν επιθυμούν τη δημοσίευση τους στο συγκεκριμένο ιστοχώρο, μπορούν να απευθυνθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: nergmme@gmail.com γράφοντας τη λέξη διαγραφή

2 σχόλια:

virginia Diakaki είπε...

mazi sas!

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ ρωτάω...αύριο με ποιους πορευόμαστε; ΕΣΗΕΑ;, Κομματικά μπλόκ, μπλόκ οργανώσεων; (όπου ανήκει ιδεολογικά ο καθένας...) ή κάνουμε δικό μας και πάμε όλοι μαζι;

Για ρίχτε ιδέες...