12/11/08

Εγω απολύομαι, εσυ απολύεσαι, αυτοί απολύονται

Οι απολύσεις εργαζομένων λόγω της κρίσης που μαστίζει τα αφεντικά, τόσο στα ΜΜΕ όσο και γενικότερα, συνεχίζονται. Επιτέλους αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τι σήμαινει η φράση "οι επιπτώσεις θα περάσουν στην πραγματική οικονομία". Και δυστηχώς όσο ο καθένας θα κοιτάει τον κώλο του δεν υπάρχει περίπτωση να δουμε άσπρη μέρα. Από την πρέζα πολλοί εγλίτωσαν από τον καπιταλισμό ουδείς...

Αναδημοσίευση από http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=923565

Τις τελευταίες μέρες, έχουν απολυθεί 6-7 άτομα στην εταιρεία ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε. (ιδιοκτησίας Ανεμοδουρά), μια από τις μεγαλύτερες στο χώρο του περιοδικού Τύπου. Προβλέπονται και νέες απολύσεις σύντομα. Το πρόσχημα είναι –τι άλλο;– η "κρίση". Και λέμε πρόσχημα, γιατί είναι σίγουρο ότι η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει ζωτικό οικονομικό πρόβλημα, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες άστοχες επιχειρηματικές επιλογές της εργοδοσίας, που όμως δε συνιστούν πραγματική απειλή για την εταιρεία. Μάλιστα, η διεύθυνση είχε πρόσφατα δεσμευθεί σε συνδικαλιστές που επισκέφθηκαν το χώρο ότι θα κάνει ό,τι μπορεί να αποφύγει τις απολύσεις. Έχουν όμως μπέσα οι εργοδότες; Οι απολυμένοι είναι τεχνικοί Τύπου, συντάκτες, πωλητές διαφημιστικού χώρου, κτλ. Η αντίδραση των σωματείων (ΕΣΠΗΤ - συντάκτες περιοδικού Τύπου, Λιθογράφοι - τεχνικοί) μέχρι στιγμής χλιαρότατη έως ανύπαρκτη. Το "μαγαζί" έχει αρκετό συνδικαλισμένο κόσμο, αλλά –όπως παντού– υπάρχουν και πολλοί "παλιοί" που θεωρούν ότι έχουν "δεμένο το γάιδαρό τους" και δεν κουνιούνται. Άτομα που είναι διατεθειμένα να αντιδράσουν δυναμικά σε αυτή την κατάσταση έχουν αρχίσει ήδη να δέχονται έμμεσες απειλές. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΔΙΑΔΟΘΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ. Όποιος έχει περισσότερες πληροφορίες, ας τις προσθέσει.

Η ανάρτηση κειμένων γίνεται κατ' επιλογή από τη συλλογικότητα "Νέοι Εργαζόμενοι στη Βιομηχανία των ΜΜΕ" χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε απόλυτα με αυτά, αλλά θεωρούμε ότι αφορούν τους κοινωνικούς - ταξικούς αγώνες στο χώρο των ΜΜΕ ή και γενικότερα. Εάν οι φορείς των κειμένων δεν επιθυμούν τη δημοσίευση τους στο συγκεκριμένο ιστοχώρο, μπορούν να απευθυνθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: nergmme@gmail.com γράφοντας τη λέξη διαγραφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: