13/6/08

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΟΥΣ ΣΤΙΣ 12/06

Περισσότερα από 1500 άτομα, οργισμένοι Λευκιμμαίοι και αλληλέγγυοι/ες, διαδήλωσαν χτες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας για την κατασκευή του παράνομου ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια, αλλά και τη δολοφονία της 43χρονης γυναίκας από άνδρες των ΜΑΤ κατά τις συγκρούσεις της 29ης Μαΐου.

Η διαδήλωση, όπως και όλη η υπόθεση της Λευκίμμης, θάφτηκε για άλλη μια φορά από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, παρότι ο αγώνας των κατοίκων είναι πολύμηνος και πολύπλευρος, ενώ έχει βαφτεί ήδη στο αίμα με αποκορύφωμα τη δολοφονία της 43χρονης εγκύου Μ.Κ. Ήταν λοιπόν αυτονόητο τα συνθήματα της πορείας να επικεντρωθούν στην κρατική κατασταλτική βία και τρομοκρατία κατά των κατοίκων, με χαρακτηριστικότερο εκείνο που κραύγαζε: “Ντροπή, ντροπή, υπάρχει μια νεκρή, ρίξτε τα ΜΑΤ στη χωματερή” !

Ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων Λευκίμμης και του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Κινήματος Λευκιμμαίων Αθήνας, άρχισε να συγκεντρώνεται από τις 6μμ στο Σύνταγμα (στο πεζοδρόμιο της Αμαλίας πάνω από το Μετρό), με τους κατοίκους της Λευκίμμης να κρατούν πλακάτ που έγραφαν “Βοήθεια-η Λευκίμμη φωνάζει” ! Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν φυσικά η στρατοπέδευση των ΜΑΤ στην περιοχή τους, αλλά και η απεγνωσμένη προσπάθεια της ηγεσίας της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης να φτιάξει έναν λάκκο όπως-όπως για να προλάβουν την προθεσμία (30 Ιούνη), που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την απορρόφηση των κονδυλίων! Η υπόθεση μύριζε από την αρχή κερδοφορία για τα τοπικά λαμόγια, όμως σήμερα έχει πραγματικά ΒΡΩΜΙΣΕΙ!


"Έξω τα ΜΑΤ απ' τη Λευκίμμη"

Εκτός από τα πλακάτ, οι κάτοικοι είχαν και τα πανό τους που ανέγραφαν "Έξω τα ΜΑΤ απ' τη Λευκίμμη", "όχι στον Παράνομο ΧΥΤΑ" και "απαιτούμε ολοκληρωμένη διαχείριση". Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκαν και εκατοντάδες αλληλέγγυοι/ες, φοιτητές, εργαζόμενοι και μέλη αριστερών και αναρχικών/αντεξουσιαστικών συλλογικοτήτων. Ενδεικτικά ήταν τα πανό: “Η κυβέρνηση σκοτώνει τη Λευκίμμη / Να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα / Να τερματιστεί η καταστολή-κατοχή από τα ΜΑΤ / Να παραιτηθούν οι δολοφόνοι” (φοιτητικοί σύλλογοι ΑΣΟΕΕ, Ιατρικής, Ηλεκτρολόγων, Μεταλλειολόγων, Νομικής, Οικονομικού, Χημ. Μηχανικών), “Τα ΜΑΤ ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα” (Δίκτυο για Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα), “Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων της Λευκίμμης ενάντια στη χωματερή / Μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι” (αναρχικοί-υπογραφή με ΑΛΦΑΔΙ), “Νίκη στη Λευκίμμη-Η κρατική καταστολή δολοφονεί” (Αντικαπιταλιστικές Κινήσεις Πόλης), Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων της Λευκίμμης-κάτω η κρατική τρομοκρατία (ΚΚΕ-μλ).


Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 7.30μμ και κινήθηκε προς Πανεπιστημίου, έστριψε Πεσμαζόγλου και μετά Σταδίου, όπου στην πλατεία Κλαυθμώνος αντιπροσωπεία κατοίκων επιχείρησε να επιδώσει ψήφισμα στο Υπ. Εσωτερικών, το οποίος όμως είχε...... κατεβασμένα ρολά. Κατόπιν οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το Σύνταγμα (με μια μικρή στάση στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, όπου διαδηλωτές πέταξαν σκουπίδια σε εξέδρα με στατικά ποδήλατα και μουσική, που είχε στηθεί στο πλαίσιο κάποιου lifestyle-happening με τίτλο Spinning & Dance Festival με χορηγό πολυεθνική εταιρεία ηλεκτρονικών-ψηφιακών ειδών). Αφού γράφτηκαν μερικά αλφάδια στην πρόσοψη της Μεγάλης Βρετανίας και στην πόρτα πολυτελούς αμαξιού που βρισκόταν απ'έξω, η διαδήλωση σταμάτησε στην αρχή της Βασιλίσσης Σοφίας, προκειμένου αντιπροσωπεία των κατοίκων να παραδώσει το ψήφισμά της στη Βουλή. Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής της πορείας στο σημείο, διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονταν με πλήρη εξάρτυση πίσω, μπροστά και στα πλάγια (διμοιρία είχε κατέβει από τα λουλουδάδικα που ήταν αποκλεισμένα με κλούβες, μέχρι τη συμβολή Πανεπιστημίου και Βασ. Σοφίας) κυκλώνοντας ασφυκτικά τους διαδηλωτές. Τελικά το ψήφισμα παραδόθηκε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής και στη συνέχεια η πορεία διαλύθηκε.

Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας:

- Ντροπή, ντροπή, υπάρχει μια νεκρή, ρίξτε τα ΜΑΤ στη χωματερή

- Έξω τα ΜΑΤ απ' τη Λευκίμμη

- Τα ΜΑΤ χτυπούν-δολοφονούν, εδώ και τώρα να διαλυθούν

- Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, έξω απ' τη Λευκίμμη η χωματερή

- Μετά από της Λευκίμμης τη δολοφονία, με αίμα είναι βαμμένα όλα τα υπουργεία.

- Το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει


ΥΓ. 1: Το περιεχόμενο του ψηφίσματος των κατοίκων είναι εξαιρετικά ριζοσπαστικό και κάνει λόγο για ένα αυτόνομο κίνημα, χωρίς αρχηγούς και με άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες, που αυτή τη στιγμή διαμορφώνει συνειδήσεις και αντιστέκεται στη λυσσαλέα επίθεση” . Επίσης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως : ”Κατά τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ άλλαξαν τον χάρτη της Λευκίμμης, αποκρύπτοντας στοιχεία, που θα απαγόρευαν τη συγκεκριμένη επιλογή.

-μετέφεραν την πόλη 2,5 χλμ. Βορειότερα

-εξαφάνισαν την τουριστική ζώνη

-απέκρυψαν την ύπαρξη δύο ποταμών εκατέρωθεν και την ύπαρξη δασικής έκτασης

-επειδή ο νόμος επιβάλλει τη δημοσιότητα, τα μεθόδευσαν όλα στο σκοτάδι και όταν πια το σχέδιο έγινε αντιληπτό, είχε παρέλθει η προθεσμία υποβολής ενστάσεων!

Στο ψήφισμα, σημειώνεται ακόμη πως “γίναμε όλοι μάρτυρες μιας συντονισμένης προσπάθειας να διαστρεβλωθεί η αλήθεια και να συγκαλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες αυτών, που αιματοκύλισαν τη Λευκίμμη.

-διαστρεβλώνουν τα γεγονότα, που αφορούν στον θάνατο της συμπολίτισσάς μας και κατασκευάζουν ένοχο, ένα παιδί, που και αυτό υπήρξε θύμα άγριου ξυλοδαρμού

-κατηγορούν τους Λευκιμμιώτες ότι παραβαίνουν τον νόμο, ότι αγνοούν τις δικαστικές αποφάσεις και ότι θέλουν να φορτώσουν τα σκουπίδια σε άλλους.

Τίποτε από όσα λένε δεν είναι αλήθεια”

ΥΓ. 2: Για επίλογο επιλέξαμε να παραθέσουμε ένα απόσπασμα από την προκήρυξη με τίτλο “Ένας 'τυχαίος' θάνατος στη διάρκεια ενός καθόλου τυχαίου αγώνα”, που μοίραζαν στην πορεία αλληλέγγυοι/ες:

Αυτό που αφήνει σαν παρακαταθήκη η βίαιη καταστολή και η δολοφονία στη Λευκίμμη, είναι η επιτακτική ανάγκη ενοποίησης των τοπικών αγώνων μεταξύ τους αλλά και με συνολικότερους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Όσο οι ριζοσπαστικοί πυρήνες που ενυπάρχουν σ' αυτές τις κινητοποιήσεις δεν συνδέονται σε ένα επίπεδο που να ξεπερνάει τα διαταξικά, τοπικά και μερικά αιτήματα, για να 'επανανακαλύψουν' τα ταξικά, συλλογικά, συνολικά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά των αγώνων και να τα διεκδικήσουν δυναμικά, οι αγώνες θα φυτρώνουν με 'τυχαίο' τρόπο και οι καθόλου τυχαίοι θάνατοι δεν θα τυγχάνουν της εκδίκησης που τους αξίζει”.

κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ

Υ.Γ. Το κείμενο δημοσιεύεται έπειτα από συννενόηση με τους "κόκκινους αντι-ρεπόρτερ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: