16/9/08

Καμία φυλακή ποτέ και πουθενά

Θέλοντας να καταδείξουμε ένα μικρό μέρος του τρόπου λειτουργίας του ελληνικού "σωφρονιστικού" συστήματος και με αφορμή τον τελευταίο ξυλοδαρμό του αγωνιστή Βαγγέλη Πάλλη από κουκουλοφόρους ταγματασφαλίτες, παραθέτουμε την επιστολή που απέστειλαν κάποιοι υπάλληλοι της "Κλειστής Φυλακής Πατρών" αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο ανθρωποφυλακείο. Φυσικά στο άμεσο ενδιαφέρον μας δε βρίσκονται τα συνδικαλιστικά αιτήματα των υπαλλήλων, αλλά η ανάδειξη των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, κρίνοντας ότι αποκτά ξεχωριστή σημασία η δημοσίευση μέρος των προβλημάτων τους από τους ίδιους τους δεσμοφύλακές τους.

Με την ευκαιρία να πούμε ότι η καταδίκη σε καθημερινό ψυχολογικό και σωματικό θάνατο, μια καταδίκη που εκτίουν χιλιάδες συμπολίτες μας κι ονομάζεται φυλάκιση (συν την επιπλέον ποινή της φυλάκισης σε Ελληνικού τύπου φυλακή, επιπλέον ποινή που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με ποινές χωρών που συνηθίζουμε να αποκαλούμε "τριτοκοσμικές") είναι ένα ζήτημα που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να πουληθεί από έναν αστικό θεσμό σαν τα ΜΜΕ. Ελάχιστοι (για να μην πούμε μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού) είναι οι δημοσιογράφοι που καλύπτοντας ρεπορτάζ σχετικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λόγω πολιτικής θέσης καταφέρνουν να μεταφέρουν έξω από τα τείχη μια μικρή εικόνα των κολαστηρίων που κατ' ευφημισμόν αποκαλούμε ελληνικές φυλακές. Πέρα λοιπόν από τους συντάκτες που αξιοποιούν αυτή την μικρή δυνατότητα που τους προσφέρει το σύστημα (έτσι ώστε να συντηρείται το μεγάλο ψέμα της δημοκρατίας, που ονομάζεται "αντικειμενική πληροφόρηση"), οι υπόλοιποι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενισχύουμε την αντιπληροφόρηση σχετικά με τις συνθήκες και τα γεγονότα που εκτυλίσσονται πίσω από τα κάγκελα. Ως ελάχιστη συμβολή και στήριξη στον συνεχόμενο αγώνα των κρατουμένων για ζωή κι αξιοπρέπεια, όπως αυτός εκφράζεται αυτή την στιγμή με αποχές συσσιτίου σε διάφορες φυλακές της χώρας.


"Αξιότιμοι κύριοι,

συγχωρήστε μας που δεν δίνουμε τα ονόματα μας και αυτό για να μην μετατεθούμε εκδικητικά "λόγω υπηρεσιακών αναγκών", δεν σημαίνει όμως ότι περιγράφουμε παρακάτω δεν είναι αλήθεια.

Είμαστε αναγκασμένοι μετά από τόσο καιρό που δεν λύνονται τα προβλήματα μας, να τα δημοσιοποιήσουμε, όχι για να "αποκαλυφθεί" ένα ακόμη σκάνδαλο αλλά για ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥΣ καθαρά λόγους.

Είμαστε νέοι εργαζόμενοι στο χώρο της Κλειστής Φυλακής Πατρών, άνθρωποι που όλοι μας έχουμε κάνει σπουδές, κύρια στην Ανωτέρα εκπαίδευση, και πού λόγω της υποαπασχόλησης και της ανεργίας υποβάλαμε τα χαρτιά μας εδώ και ένα χρόνο και προσληφθήκαμε ως Σωφρονιστικοί υπάλληλοι στη Πάτρα.

Δεν περιμέναμε να βρούμε μια τέτοια κατάσταση, γιατί όλοι μας λίγο η πολύ και σε εργοστάσια έχουμε δουλέψει και τετραωρίτες κ.λ.π.

Ότι υπάρχει όχι απλώς υπερκάλυψη στους χώρους κράτησης δεν αποτελεί, δυστυχώς είδηση, το ότι οι κρατούμενοι στοιβάζονται ανά 11 η 12 σε χώρους για 5 άτομα, εάν δεν είναι ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ τότε πως αλλιώς να χαρακτηρισθεί? Αυτό βέβαια έχει να κάνει με αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης.

Το ότι δεν καθαρίζονται και δεν πλένονται οι κοινόχρηστοι χώροι (προαύλια κρατουμένων) με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αφόρητη βρώμα που ούτε στα πιο βρώμικα βουστάσια δεν υπάρχει, αυτό έχει να κάνει με αδιαφορία της Τοπικής Διεύθυνσης (τηλ. 2610 647254, 2610 647253)

Οι ακαθαρσίες που έχουν κολλήσει στα προαύλια, συνέπεια της μη ύπαρξης ούτε ενός κάδου για απορρίμματα, με συνδυασμό τις υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργεί πρόβλημα όχι μόνο δυσωδίας αλλά για αρρώστιες που και λόγω του υπερπληθυσμού που από τη μια στιγμή στην άλλη θα δημιουργήσουν ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

Η μη ύπαρξη κάδων εάν δεν είναι θέμα της τοπικής διεύθυνσης τότε ποιανού είναι?

Εάν συλλογιστείτε ότι καθημερινά δύο φορές την ημέρα πετάγονται 24 κάδοι σκουπιδιών από ένα χώρο που "φιλοξενεί" πάνω από 800 άτομα (ένα κανονικό χωριό δηλαδή), χωρίς να γίνεται έστω υποτυπωδώς ανακύκλωση του χαρτιού, φανταστείτε τι σπατάλη γίνεται? κάτι που αδιαφορεί τελείως η τοπική διεύθυνση.

Όσον αφορά εμάς, παρόλο που είμαστε τελείως ανεκπαίδευτοι και προσπαθούμε με βάση το συναίσθημα να βοηθήσουμε στην καθημερινή διαβίωση των κρατουμένων (γιαυτό ότι και εάν έκαναν, πάνω από όλα είναι άνθρωποι που χρίζουν τουλάχιστον το σεβασμό των στοιχειωδών δικαιωμάτων.

Εμείς ως εργαζόμενοι εκτός ότι είμαστε αναγκασμένοι να υποφέρουμε από την ΜΟΝΙΜΗ (που ούτε κτήνη δεν μπορούν να υποφέρουν) δυσωδία, να κάνουμε κυριολεκτικά ¨σλάλομ¨ ανάμεσα σε σάπια φαγητά και κολλημένες ακαθαρσίες, το χειρότερο όμως όλων είναι το μεσαιωνικό ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ωράριο εργασίας, δηλαδή να μην παίρνουμε ούτε ρεπό μετά την νυχτερινή εργασία. Αυτό φυσικά δεν υπόκειται σε αποφάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου αλλά της τοπικής διεύθυνσης.

Αν και παλιότεροι συνάδελφοι, καταθέσαν υπόμνημα στον προϊστάμενο Αρχιφύλακα για να βελτιωθεί το ωράριο, η απάντηση ήταν η πλήρης αδιαφορία.

Φανταστείτε λοιπόν εργαζόμενους που πρέπει καθημερινά να πρέπει να εξυπηρετούν πάνω από 800 κρατούμενους, και κάθε περίπτωση να χρήζει ξεχωριστής σημασίας, εμείς να είμαστε σε κατάσταση συνεχούς κούρασης, γιατί απλά ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ η τοπική διεύθυνση και αρχιφυλακείο.

Αξιότιμοι κύριοι,

των Μέσων Ενημέρωσης ελπίζουμε και σας ζητάμε να βοηθήσετε, έστω με την δημοσιοποίηση, αυτών των πιο στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι Κ.Φ.Πατρών

υ.γ. Να μας συγχωρήσετε γιατί δεν δίνουμε τα ονόματα μας αλλά η μόνη αλήθεια είναι ότι ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ με όλη τη σημασία της λέξης να μην βρεθούμε "λόγω υπηρεσιακών αναγκών" μετατιθέμενοι εκδικητικά.

Δυστυχώς στην υπηρεσία μας ισχύει "ότι δεν ακούγεται σημαίνει ότι λειτουργεί καλά" και άρα το Υπουργείο θεωρεί ότι η τοπική διεύθυνση (Διευθυντής -Αρχιφύλακας) δουλεύει καλά, όσο δεν υπάρχουν παράπονα.

Προσπαθούμε να δημιούργησουμε μια συνδικαλιστική ομάδα για να ξαναφτιάξουμε σωματείο.

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ"

Η ανάρτηση κειμένων γίνεται κατ' επιλογή από τη συλλογικότητα "Νέοι Εργαζόμενοι στη Βιομηχανία των ΜΜΕ" χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε απόλυτα με αυτά, αλλά θεωρούμε ότι αφορούν τους κοινωνικούς - ταξικούς αγώνες στο χώρο των ΜΜΕ ή και γενικότερα. Εάν οι φορείς των κειμένων δεν επιθυμούν τη δημοσίευση τους στο συγκεκριμένο ιστοχώρο, μπορούν να απευθυνθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: nergmme@gmail.com γράφοντας τη λέξη διαγραφή.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Κ.Κ.ΠΑΤΡΑΣ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Είναι πράγματι απορίας άξιο και λυπηρό πως είναι δυνατό να καταχωρούνται ψευδέστατα και ανακριβή γεγονότα προκειμένου απλά και μόνο να δημιουργήσουν εντύπωση σε κάποιους που δεν έχουν σχέση με τα σωφρονιστικά καταστήματα και τον ευαίσθητο αυτό χώρο. Το ότι η φυλακή των Πατρών είναι η καθαρότερη της χώρας το γνωρίζουν όσοι την έχουν επισκεφτεί. Το ωράριο δεν είναι μεσαιωνικό αλλά το νόμιμο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που τηρείται σ΄ όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας. Στη δημοκρατική χώρα που ζούμε μπορεί να προτείνει στο Υπουργείο αυτό που προσωπικά τον βολεύει. Πως όλα αυτά δεν έγιναν αντιληπτά από του εποπτεύοντες εισαγγελείς μόνο αυτός το γνωρίζει. Ως Ένωση Υπαλλήλων πάντα θα αγωνιζόμαστε και θα προσπαθούμε οι συνθήκες κράτησης και εργασίας καθημερινά να γίνονται καλύτερες. Επιστολές κα δημοσιεύματα με κακοήθη χαρακτήρα και ψεύδη όπως αυτά θα τα καυτηριάζουμε δημόσια από όποιον και αν προέρχονται ότι σκοπό και αν έχουν κρυπτόμενα πάντα πίσω από το μανδύα της ανωνυμίας.
e-mail Ενωσης Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Πάτρας
eukkpatras@gmail.com
Τηλ. 2610 647248

Νεοι Εργαζομενοι στη Βιομηχανια των MME είπε...

Καταλαβαίνουμε ότι επειδή οι καταγγελίες δημοσιευθηκαν σε διάφορα sites και blogs, ως καλά τσιράκια των αφεντικών σας είπατε να παρέμβετε για δημιουργία εντυπώσεων. Ξέρετε, όμως, ότι ο περισσότερος κόσμος περισσότερο πιστεύει τις ανώνυμες καταγγελλίες παρά εσας, σχετικά με την βαρβαρότητα των φυλακών. Συνεχίστε το έργο της συνενοχής στην ψυχικη και σωματική εξόντωση ανθρώπων. Άξιος ο μισθός σας.

Για όλους τους άλλους, σχετικά με το ζήτημα δείτε κι εδώ http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&