16/9/08

Aνταπόκριση (καθυστερημένη) από το σαμποταζ ημερίδας για την πρακτική άσκηση


Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση, την Παρασκευή 12/9 ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών ημερίδα με τίτλο "Πιστοποίηση Σύνδεσης Θεωρίας & Πράξης μέσω πρακτικής άσκησης". Στην εν λόγω εκδήλωση πήγε χωρίς να έχει προσκληθεί και μια ομάδα 40 περίπου νέων εργαζόμενων που στην πλειοψηφία τους ήταν άμισθοι, δηλαδή φοιτητές-τριες, που "τυγχάνει" να δραστηριοποιούνται και πολιτικά/κινηματικά στον χώρο των πανεπιστημίων. Οι "απρόσκλητοι επισκέπτες" μπήκαν στην αίθουσα (την ώρα που παπαρολογούσαν γύρω από τον θεσμό της "πρακτικής άσκησης" διάφοροι καθηγητές και απόφοιτοι) φωνάζοντας το σύνθημα "Η πρακτική άσκηση δεν είναι μαθητεία είναι εκμετάλλευση και μαύρη εργασία", σύνθημα που έγραφε και το πανό που κρατούσαν, ενώ διαβάστηκε και το παρακάτω κείμενο:

"Η εκδήλωση αυτή θέλει να μας πείσει οτι η πρακτική ασκηση είναι μια χρυσή ευκαιρία για την επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών-αποφοίτων, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σκλαβοπάζαρο πασπαλισμένο με καριερίστικες αυταπάτες. Έχοντας όμως βιώσει την συνθήκη της πρακτικής άσκησης, ξέρουμε ότι πρόκειται είτε για άμισθη, είτε για κακοπληρωμένη εργασία, σίγουρα ανασφάλιστη που στηρίζεται είτε στο εκβιασμό της προϋπηρεσίας είτε στην πρόφαση της μαθητείας. Όσο για τους καθηγητές, αυτοί είναι που αναλαμβάνουν το ρόλο κεφαλοκυνηγών για τα αφεντικά που αναζητούν δωρεάν-ανακυκλώσιμο εργατικό δυναμικό. Επειδή δεν χρειαζόμαστε ημερίδες για να συνδέσουμε θεωρία και πράξη όταν λέμε "ούτε ενα λεπτό απλήρωτη εργασία" προχωράμε στο σαμποτάζ κάθε πανηγυριού που την προωθεί."

Το κείμενο αυτό το μοίρασαν επίσης σε όσους βρίσκονταν στην αίθουσα μαζί με την παρακάτω "αγγελία":

"ΕΤΑΙΡΙΑ ζητά νέο/α για πρακτική άσκηση αφοσιωμένο/η στην δουλεία τους/της, φιλόδοξο/η και διατεθείμενο/η να ξεπουλήσει την αξιοπρεπεια του /της στο βωμό της αυριανής πολυπόθητης καριερούλας του/της.

ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ άμισθη και ανασφάλιστη εργασία ,ευέλικτο 25ωρο ημερησίως σε φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον,σε συνθήκες αποστείρωσης και απόλυτης επιτήρησης(επόπτες βάρδιας,κάμερες,σεκιούριτι..).

Θα ληφθούν υπόψη προσόντα όπως η εθελοντική ρουφιανιά και ο σκληρός ανταγωνισμός.

Bonus:Τα ψυχοφάρμακα και τα μαξιλαράκια της καρέκλας.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα κατα τόπους τμήματα του ΕΚΠΑ.

Αποστολή βιογραφικών: goulag@uoa.gr"


Στην παρέμβαση συμμετείχαμε (επίσης απρόσκλητοι) και οι "Νέοι Εργαζόμενοι στα ΜΜΕ", αφού όπως (δεν) έχουμε κουραστεί να αναφέρουμε, όλοι/ες που πιάνουμε δουλειά στα ΜΜΕ, έχουμε περάσει αναγκαστικά από το θεσμό της άμισθης εργασίας/πρακτικής άσκησης και ως εκ τούτου τυγχάνει να έχουμε και ιδία άποψη πάνω στο ζήτημα. Για να προσφέρουμε, λοιπόν, στη συζήτηση που εκτυλίχθηκε στην πανεπιστημιακή αίθουσα, γύρω από το μεσολαβών στάδιο της άμισθης σκλαβιάς, που ζητάνε πλέον σχεδόν παντού τα αφεντικά να δουν στο βιογραφικό των εργαζόμενων ως πρώτη εργασιακή εμπειρία, μοιράσαμε το κείμενο που υπάρχει και σε αυτή την ανάρτηση.

Μετά το "ντου" των φοιτητών-νέων εργαζόμενων η εκδήλωση διακόπηκε κάτω από τα παράπονα των διοργανωτών "γιατί δεν ήρθατε από την αρχή της εκδήλωσης να πείτε τη γνώμη σας". Τους ενημερώσαμε ότι η καθυστερηση αυτή ήταν ηθελημένη, γιατί αυτό που μας ένοιαζε δεν ήταν τόσο να διακόψουμε τις διαλέξεις - αμπελοφιλοσοφίες τους για "τα καλά της πρακτικής άσκησης", όσο το να εμποδίσουμε το "ζουμί" της εκδήλωσης που ήταν η είσοδος εκπροσώπων διαφόρων ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών στο πανεπιστήμιο (ενδεικτικά αναφέρουμε: Marfin egnatia bank, Plaisio, L'Oreal Hellas SA, A.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, Intracom κ.α.). Οι εν λόγω εταιρείες θα επισκέπτονταν, λοιπόν, την επιχείρηση παραγωγής πειθαρχημένων εργαζόμενων με την επωνυμία "Πανεπιστήμιο Α.Ε.", για να παραλάβουν βιογραφικά από φοιτητές-τριες σε κάποιους "τυχερούς" και στους οποίους θα πρόσεφεραν την μοναδική αυτή επαγγελματική ευκαιρεία που λέγεται δουλεία (σωστα είναι ο τόνος) μέσω πρακτικής άσκησης.

Πράγματι μετά από ένα σύντομο διάλειμμα (κατα την διάρκεια του οποίου είχαμε την ευκαιρεία να απολαύσουμε τα φαγητά που προσφέρει η Ε.Ε. μέσω του ΕΠΕΑΕΚ για τέτοιου είδους διοργανώσεις) μεταφερθήκαμε σε διπλανη αίθουσα της Πρυτανείας, οπου οι διοργανωτές προσπάθουσαν ανεπιτυχώς να μας εμποδίσουν να εισέλθουμε, ζητώντας μας ταυτότητες!!! Εκεί οι εκπρόσωποι των εταιρειών προσπάθησαν ανεπιτυχώς να παραλάβουν τα βιογραφικά των λίγων φοιτητών-τριων που είχαν έρθει για να λάβουν μέρος στο εν λόγω σκλαβοπάζαρο, διαδικασία που εμποδίστηκε με φωνές, συνθήματα, τραβήγματα χαρτιών και χαρτοφυλακίων από την πλευρά μας. Ακολούθησαν φοβερής ποιότητας διάλογοι μεταξύ ημών και γραβατωμένων υπαλληλων των εταιρειών, γύρω από το νόημα της εργασίας γενικότερα κι εντός ολίγου η ημερίδα αυτή έλαβε τέλος, αφού πρώτα μια καθηγήτρια εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης, μας τόνισε το γεγονός ότι έχουμε αφήσει δακτυλικά αποτυπώματα στην αίθουσα (μπορεί με τους πανεπιστημιακούς-συνεργάτες των επιχειρήσεων να έχουμε 1002 διαφωνίες για τον ρόλο που επιτελούνε, αλλά πάντα εκτιμάμε το χιούμορ που διαθέτουν).

και τέλος για να μην ξεχνιόμαστε:

O αγώνας ενάντια στην άμισθη εργασία είναι προϋπόθεση του αγώνα ενάντια στην μισθωτή εργασία κι αυτός ο αγώνας συνεχίζεται...

Υ.Γ. Τονίζουμε ότι η παραπάνω ενημέρωση είναι η υποκειμενική μας ματιά πάνω στην παρέμβαση στην οποία συμμετείχαμε και δεν εκφράζει αναγκαστικά το σύνολο των υπόλοιπων συμμετέχοντων . Ενημέρωση για το σαμποτάζ υπάρχει και στο indymedia στο παρακάτω τοπικ

Δεν υπάρχουν σχόλια: