5/5/08

Για τα γεγονότα της Πρωτομαγιάς

Ως «Νέοι Εργαζόμενοι στη Βιομηχανία των ΜΜΕ» πορευτήκαμε –ή καλύτερα βολτάραμε- στον συνηθισμένο, τα τελευταία χρόνια, πρωτομαγιάτικο περίπατο. Ξεκινήσαμε τη βόλτα από την Ομόνοια, ως πολιτική επιλογή άρνησης συμμετοχής, στησυγκέντρωση που καλούσε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στο Πεδίο του Άρεως. Στην πορεία, που ξεκίνησε από την Ομόνοια, συμμετείχαν σωματεία εργαζομένων, μεμονωμένοι εργαζόμενοι-άνεργοι, συλλογικότητες εργαζομένων, καθώς και αριστερά και ελευθεριακά σχήματα. Οι διαδηλωτές, όχι πάνω από 1000 άτομα αφού πέρασαν από τα γραφεία του ΣΕΒ φωνάζοντας τα ανάλογα συνθήματα, διαλύθηκαν στα Προπύλαια. Τίποτα περαιτέρω άξιο αναφοράς. Μας μένει απλά η διάθεση κριτικής στάσης, απέναντι στον υποταγμένο-γραφειοκρατικό συνδικαλισμό, από όλο και περισσότερους ανθρώπους, καθώς και η προσπάθεια οριζόντιας οργάνωσης αυτής της διάθεσης.

Στη συγκέντρωση στο πεδίο του Άρεως, τα πράγματα ήταν πιο ζωντανά. Αυτό οφείλεται στον κόσμο που συμμετείχε στην αντί-ΓΣΕΕ συγκέντρωση, που είχε καλεστεί από αναρχικούς/ες και εργαζομένους-ανέργους. Η παρέμβαση ήταν αρκετά δυναμική σε παλμό και συνθήματα, ενώ δεν έλειπε και η φαντασία, αφού ο ήχος της μουσικής του Καραγκιόζη ακουγόταν, τη στιγμή που εκφωνούσαν τις φανφάρες τους, οι αρχισυνδικαλιστές. Έπειτα από το κράξιμο, τα 1-2 πλαστικά μπουκάλια, καθώς και 2-3 πασχαλινές κροτίδες, οι αλήτες-λέρες-εργατοπατέρες, αποφάσισαν να μην πορευτούν. Ελπίζουμε να το καθιερώσουν. Όσο για τον «τηλεοπτικό πόλεμο» μεταξύ του πασόκ και του σύριζα, ας μιλήσουν τα πολιτικά τους γραφεία. Θα αρκεστούμε να αναφέρουμε ότι είναι σαφής η διάθεση αποκόμισης πολιτικής υπεραξίας και από τις δύο πλευρές.

Τα συμπεράσματα, πέρα από την εύλογη απουσία όσων ένιωσαν, στον αγώνα ενάντια στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τι πάει να πει ξεπούλημα, είναι ότι έννοιες και πράξεις όπως «αυτο-οργάνωση, από τα κάτω οργάνωση των εργαζομένων-ανέργων, ακηδεμόνευτοι αγώνες, έχουν αρχίσει να γίνονται συνείδηση και πράξη για ένα μεγάλο κομμάτι του "κινήματος". Είναι αυτή η θεωρία και η πράξη που αν ενδυναμωθεί οργανωτικά, μπορεί να βάλει οριστικά την ταφόπλακα στο ρεφορμισμό και τον ξεπουλημένο συνδικαλισμό.

Τα πρώτα σημάδια έχουν αρχίσει να φαίνονται και ως «Νέοι Εργαζόμενοι», θα παρακολουθούμε στενά οποιαδήποτε κίνηση γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: