15/4/08

Η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

Οι εκλογές της ΠΟΕΣΥ διεξάγονται –θεωρητικά- για να εκλεγούν όργανα στο ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, δηλαδή την Ομοσπονδία τους που συμπεριλαμβάνει όλες τις Ενώσεις. Όπως συμβαίνει ωστόσο με το σύνολο των εκλογών αυτών των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας, έτσι και οι εκλογές αυτές αποτελούν μια φάρσα που επιτίθεται βάναυσα σε κάθε έννοια δημοκρατίας, αντιπροσώπευσης και συνδικαλιστικής λειτουργίας.

Από τις εκλογές αυτές, βάσει των καταστατικών των Ενώσεων και της ίδιας της ΠΟΕΣΥ, αποκλείεται με μετριοπαθείς υπολογισμούς το 1/3 των εργαζόμενων δημοσιογράφων. Πρόκειται για

§ Τους 1155 ασφαλισμένους δημοσιογράφους στον ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ, (σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ταμείου), κρυφούς μισθωτούς που υπόκεινται στην πιο σκληρή εκμετάλλευση από την εργοδοσία και δεν δικαιούνται καν δώρα, άδειες, αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης κ.λπ.

§ Άγνωστο αριθμό (και πάντως ανάλογο με αυτόν του ΟΑΕΕ) δημοσιογράφων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, που επίσης δεν τους κάνουν δεκτούς στις τάξεις τους οι Ενώσεις

§ Μεγάλο αριθμό άμισθων, «δόκιμων» (με την άδεια μάλιστα της ΕΣΗΕΑ!) εργαζομένων και «μαύρων», των οποίων η εργασιακή κατάσταση δεν φαίνεται πουθενά.

§ Όλους εκείνους που αν και κατόρθωσαν να μπουν σε κάποιο μισθολόγιο δεν έχουν ακόμα κλείσει την... 5ετία που απαιτεί η ΕΣΗΕΑ.

Σε όλα αυτά ας προστεθεί και ένας μεγάλο μέρος εργοδοτών, εκδοτών και εργολάβων του Τύπου, που συμμετέχουν ακόμα και σήμερα στις Ενώσεις και ψηφίζουν κανονικά στις εκλογές της ΠΟΕΣΥ, πιθανότατα για να ελέγχουν καλύτερα τις συμβάσεις που υπογράφουν με τον... εαυτό τους.

Την απαράδεκτη, συντεχνιακή και αντισυνδικαλιστική δομή της ΠΟΕΣΥ (και των Ενώσεων που την αποτελούν) ήρθε να πλαισιώσει η συμπεριφορά της απερχόμενης πλειοψηφίας της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και της ΕΣΗΕΑ (Τσαλαπάτης – Σόμπολος), που ξεπέρασε κάθε όριο φαντασίας σε αντισυναδελφικότητα και υποταγή στην εργοδοσία. Όλες οι παρεμβάσεις του Προέδρου της ΠΟΕΣΥ Τσαλαπάτη το τελευταίο δίμηνο, στόχευαν ανοιχτά στον αποκλεισμό των συναδέλφων μας τεχνικών από το Ταμείο του Τύπου και την διατήρηση της ΕΣΗΕΑ υπό τη μορφή κλειστού κλαμπ. Μάλιστα στην τελευταία Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, εκπρόσωπος της παράταξης αυτής χρησιμοποίησε το εξωφρενικό παράδειγμα «Μα, γράφονται οικοδόμοι στο ΤΣΜΕΔΕ;» και επιχειρηματολόγησε περί της αξίας του «συντεχνιακού συνδικαλισμού». Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για παρουσία της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ στις διασωματειακές συναντήσεις την περίοδο των απεργιών.

Άμοιρη ευθυνών για αυτή την αποθράσυνση της απερχόμενης πλειοψηφίας της ΠΟΕΣΥ δεν είναι ούτε η μειοψηφία, που χρεώνεται την αδράνειά της και την απροθυμία της να κινήσει και να δουλέψει τις διαδικασίες για την αλλαγή της δομής του «συνδικαλισμού» στα ΜΜΕ στην προοπτική της συγκρότησης Συνδικάτου Τύπου –κάτι το οποίο υποτίθεται ότι είναι στόχος της.

Σε ό,τι αφορά εμάς, επισφαλείς εργαζόμενους στα ΜΜΕ («μπλοκάκια», «μαύρα», άμισθοι) κάθε όριο υπομονής έχει εξαντληθεί. ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς των εργαζομένων σε «πλέμπα» και «αριστοκρατία».

Όποιοι υποστηρίζουν ότι αρνούνται τη σημερινή δομή που αποκλείει χιλιάδες εργαζόμενους από τις Ενώσεις και συγκρούονται με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό της διοίκησης της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, μένει να το αποδείξουν με πράξεις και όχι με λόγια. Μετά το τέλος των εκλογών, και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά τους (το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν θα εκφράζει τη βούληση παρά ΕΝΟΣ ΜΕΡΟΥΣ των συντακτών), ας ξεκινήσουν ξανά οι διαδικασίες ανοικτού συντονισμού των εργαζομένων όλων των κλάδων των ΜΜΕ στην κατεύθυνση της ίδρυσης Συνδικάτου Τύπου.

Ενώσεις που αποκλείουν, τύπου ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ, είναι καταδικασμένες να ενισχύουν τελικά τις συντεχνιακές και τις εργοδοτικές λογικές, όποια και αν είναι η διοίκηση τους.

Ζητάμε:

· ΕΝΤΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

· ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΨΕΙ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ ΚΑΙ Η ΣΤΥΓΝΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΙΣΘΙΑΣ

· ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΜΕ

· ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ

«Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Σωματείου Εργαζομένων στα ΜΜΕ»

http://mme-gia-somateio.blogspot.com/,

Η ανάρτηση κειμένων γίνεται κατ' επιλογή από τη συλλογικότητα "Νέοι Εργαζόμενοι στη Βιομηχανία των ΜΜΕ" χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε απόλυτα με αυτά, αλλά θεωρούμε ότι αφορούν τους κοινωνικούς - ταξικούς αγώνες στο χώρο των ΜΜΕ ή και γενικότερα. Εάν οι φορείς των κειμένων δεν επιθυμούν τη δημοσίευση τους στο συγκεκριμένο ιστοχώρο, μπορούν να απευθυνθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: nergmme@gmail.com γράφοντας τη λέξη διαγραφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: