14/4/08

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου για την ΑΠΕΡΓΙΑ της 16 Απρίλη


Δελτίο Τύπου

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Μ.Μ.Ε. ΛΕΣΒΟΥ

Τo Σωματείο Εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Λέσβου συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης 16 Απρίλη εκφράζοντας όχι μόνο την ομόθυμη καταδίκη και αντίδραση στο αντιασφαλιστικό νόμο, που ψήφισε μόνη της η κυβέρνηση, αλλά και στη απαράδεκτη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση πείνας που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Παρά την καθολική αντίδραση των εργαζομένων αλλά και όλης της κοινωνίας η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε στην ψήφιση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος. Προχώρησε δηλαδή σε μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και μεθοδεύει εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα.

Συγκεκριμένα ο νέος νόμος σηματοδοτεί την ολοκληρωτική επίθεση απέναντι στα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. Τα όρια ηλικίας αυξάνονται προς τα πάνω. Οι παροχές υγείας και πρόνοιας περιορίζονται σε σημαντικό βαθμό. Οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να στραφούν όλο και περισσότερο στην ιδιωτική ασφάλιση και περίθαλψη.

Η κυβέρνηση με κυνισμό παρουσιάζει τις μητέρες ανηλίκων, τους νέους και τις νέες της ελαστικής εργασίας να απολαμβάνουν παροχές που δεν τους αξίζουν. Αντιμετωπίζει τις κατακτήσεις των εργαζομένων ως προνόμια που πρέπει να περικοπούν. Θέλει να εξισώσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων μας προς τα κάτω: να δουλεύουμε όλοι και όλες περισσότερο, για μικρότερες αμοιβές και με χειρότερες συνθήκες εργασίας.

Επικαλείται την υποτιθέμενη «κρίση και κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος» και ξεχνά τις εισφοροαπαλλαγές των εργοδοτών, τα αλλεπάλληλα χαρίσματα των χρεών τους, την κρατική ληστεία των ταμείων για δεκαετίες, το σκάνδαλο των «δομημένων».

Την ίδια στιγμή οι πλειοψηφίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ υπέγραφαν την νέα σύμβαση, την οποία ο Πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε «σύγχρονο σύμφωνο εργασιακής ειρήνης», προβλέπει μηδαμινές αυξήσεις στο εργατικό εισόδημα που δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, την αύξηση των φόρων, τις αυξήσεις στα τιμολόγια των υπο ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, την αφαίμαξη των οικονομιών από τις τράπεζες.

Η αύξηση της πρώτης δόσης είναι μόλις 3,45%, που αντιστοιχεί σε ότι αφορά τον βασικό μισθό, σε μία αύξηση 0.9 ευρώ την ημέρα.

Αυτές οι αυξήσεις- ντροπής είναι γεγονός με σημαντικό πολιτικό συμβολισμό-πρόκληση για τα αισθήματα των εργαζομένων, πριν ακόμη ψηφιστεί το ασφαλιστικό τερατούργημα και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη απεργιακοί αγώνες. Αυτό και μόνο αρκεί να καταδείξει την πολιτική επιλογή του υποταγμένου συνδικαλισμού να πιέσει πολιτικά όχι στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης των κοινωνικών αγώνων, αλλά στην εκπνοή τους και τον υποβιβασμό τους σε απλό βαστάζο των κοινοβουλευτικών κινήσεων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και όλες τις εργαζόμενες στα Μ.Μ.Ε. της Λέσβου να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη αγωνιστικής και αποφασιστικής απάντησης στον εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα που μεθοδεύει η κυβέρνηση, να βαδίσουμε μαζί, να σφυρηλατήσουμε μέσα στις κινητοποιήσεις την αγωνιστική ταξική ενότητα των ίδιων των εργαζομένων.

Για τους παραπάνω λόγους το Σ.Ε.Μ.Μ.Ε.Λ. συμμετέχει στην απεργία της 16 Απρίλη, καλύπτοντας τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στα Μ.Μ.Ε. της Λέσβου (τεχνικούς, διοικητικούς, εικονολήπτες) .

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ:

- Την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου

- Άμεσες και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς ώστε να ζούμε όλοι/ες αξιοπρεπώς από μια δουλειά.

- Την αυτοτέλεια και αυτοδιοίκηση των ασφαλιστικών ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης και όχι στην κατάργηση τους με την μέθοδο της ενοποίησης.

- Κατοχύρωση του δημόσιου και καθολικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Η ασφάλιση είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.

- Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της τελευταίας 15ετίας.

- Την αποτροπή κάθε απόπειρας ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού.

- Κατοχύρωση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.Για τα ελλείμματα να πληρώσουν το κράτος και οι επιχειρήσεις που τα δημιούργησαν και πλουτίζουν απ αυτά.

- Όχι στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Να μειωθεί ο συνολικός εργάσιμος βίος. Ευνοϊκότεροι όροι για τις μητέρες και άλλα ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού.

ΚΑΝΕΝΑΣ- ΚΑΜΙΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Αναδημοσίευση από: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=856466

Η ανάρτηση κειμένων γίνεται κατ' επιλογή από τη συλλογικότητα "Νέοι Εργαζόμενοι στη Βιομηχανία των ΜΜΕ" χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε απόλυτα με αυτά, αλλά θεωρούμε ότι αφορούν τους κοινωνικούς - ταξικούς αγώνες στο χώρο των ΜΜΕ ή και γενικότερα. Εάν οι φορείς των κειμένων δεν επιθυμούν τη δημοσίευση τους στο συγκεκριμένο ιστοχώρο, μπορούν να απευθυνθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: nergmme@gmail.com γράφοντας τη λέξη διαγραφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: