3/10/08

Ανταπόκριση από την διαδήλωση εργαζόμενων στα ΜΜΕ 1/10/08

Από τις 12 το μεσημέρι άρχιζαν να μαζεύονται απεργοί στον πεζόδρομο της γωνίας Βουκουρεστίου κι Ακαδημίας όπου τα σωματεία είχαν στήσει μικροφωνική, η οποία πέρα από τις καθιερωμένες ομιλίες των εργατοπατέρων που κανείς δεν προσέχει έπαιζε heavy-metal κομμάτια που παρακινούσαν τον κόσμο να σπάσει το νόμο (Breaking the low).

Βγαίνοντας στον δρόμο βέβαια δεν είδαμε καμία διάθεση να σπάσουμε κανένα νόμο, έστω κι έναν αντεργατικό νόμο που θίγει τα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων κι ο οποίος την ίδια μέρα έμπαινε στο στάδιο της εφαρμογής, μέσω της ενοποίησης των ταμείων. Το σπάσιμο του νόμου θα το ανελάμβαναν οι «ειδικοί» μέσω δικαστικών προσφυγών κι άλλων γραφειοκρατικών λειτουργιών που μας τις είπαν αλλά δεν τις πολυκαταλάβαμε γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν μας πολυενδιαφέρουν (από την στιγμή που δεν μας εμπεριέχουν). Το μόνο για το οποίο υπήρχε διάθεση ήταν να πορευθούμε προς την Βουλή και το Υπουργείο Απασχόλησης, απολαμβάνοντας μια απεργιακή μέρα κι ένα κέντρο της Αθήνας απαλλαγμένο από την κίνηση των αυτοκινήτων. Απόλαυση που μάλλον δεν συμμερίζονταν όσοι κινιόντουσαν με ΙΧ εκείνες τις ώρες στο κέντρο, αλλά ευτυχώς κάναμε απεργία κι έτσι δεν θα μεταδίδαμε «το κυκλοφοριακό χάος» και «την αγανάκτηση των οδηγών»!

Στην συγκέντρωση-πορεία συμμετείχαν γύρω στους 1500 εργαζόμενους, νούμερο ικανοποιητικό σε σχέση με την έλλειψη κινηματικών διαδικασιών κι από τα κάτω οργάνωσης των εργαζομένων στον χώρο των ΜΜΕ. Στα θετικά της απεργιακής συγκέντρωσης βάζουμε και το γεγονός ότι μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε κι άλλους συναδέλφους που δουλεύουν με επισφαλείς όρους εργασίας (κυρίως γνωστοί ως «μπλοκάκηδες»). Έξω από το Υπ. Απασχόλησης στην Σταδίου συσπειρωθήκαμε κάμποσοι απεργοί με «ριζοσπαστικές» διαθέσεις και φωνάξαμε συνθήματα όπως: «Άμισθοι, μπλοκάκι και υπερωρία, αυτό δεν είν’ λειτούργημα είναι κοροϊδία» και «η αντίσταση δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις, στον δρόμο γεννιούνται συνειδήσεις».

Οι νέοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ παρεμβήκαμε επίσης στην συγκέντρωση-πορεία πετώντας τρικάκια τα οποία γράφανε: «Άμισθοι, μπλοκάκι και υπερωρία, αυτό δεν είν’ λειτούργημα είναι κοροϊδία», «πρακτικάριοι, όλων των σχολών, μπλοκάκηδες όλων των εταιρειών ενωθείτε», «ούτε ένα λεπτό απλήρωτη εργασία», «ούτε ένα λεπτό ανασφάλιστη εργασία», «η οικονομία καταρρέει, ας την βοηθήσουμε να παρασύρει στον γκρεμό και τον καπιταλισμό», «το κεφάλαιο σκορπά φτώχεια, τα ΜΜΕ σκορπούν τρόμο, οι απαντήσεις δίνονται στον δρόμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: